Det var en gang det var enkelt å ha barn

Jeg var aldri en usikker, nybakt mamma.

På føden håndterte jeg den nyfødte lille babyen som om jeg aldri hadde gjort annet. Når sykepleieren etter ekstremt mye om og men kom med ei tåteflaske til den skrubbsultne babyen min, og så skulle komme med all verdens instrukser til meg om hvordan jeg skulle sjekke temperaturen på melka, hadde jeg allerede testet den temperaturen på håndleddet på vei til babyens munn mens jeg freste på tigermammavis til den sykepleieren som våget å la babyen min sulte. Ikke engang ammeformaninger og stress om å få i gang egen melkeproduksjon bet på meg. Jeg visste hva jeg gjorde. Og jeg visste hvorfor jeg gjorde det.

Siden møtte jeg andre mammaer som også hadde små barn, og deltok i talløse diskusjoner og debatter om hvordan man skulle gripe saken an om man møtte utfordringer.  Jeg hadde mine meninger, men lærte også mye selv underveis. For eksempel hadde aldri tanken på baby lead weaning slått meg. Ikke tøybleier heller. Bæretøy hadde jeg allerede bestemt meg for å investere i da jeg var gravid, men den kunnskapen og erfaringen de andre mammaene som hadde drevet med dette en stund hadde, var uvurderlig. Det spiller ingen rolle hvor godt man vet hvordan babyer bør kles for å ligge i barnevogna, når man isteden velger å bære dem tett inntil en varm mammakropp. Da var det godt å kunne sende melding til en mamma som hadde et barn som var trekvart år eldre enn min, og som akkurat hadde lært seg dette selv fra noen andre mammaer.

Kunnskapen og støtten som overføres fra kvinne til kvinne kan ikke overvurderes.

Men noe skjer når ungene etterhvert vokser til. Idyllen og kosen med baby gjør seg gjerne bedre som samtaletema enn temaer som omhandler den første kvisa og den første skikkelige venninnekrangelen. Det er ikke alt som er internettvennlig av det som skjer med ungene, heller, så mammafora og mammablogger er ikke lenger like nyttig. Vennskapet med andre mammaer har ofte også det med å forsvinne når man drar i hver sin retning etter at man har brutt ut av babybobla. Noen flytter. Noen går mer eller mindre tilbake til det livet de hadde før, med interesser som kanskje ikke matcher like godt lenger. Der det før var et nettverk av kvinner med en og samme hovedinteresse – baby og alt som hører med – er det nå en veldig sammensatt gruppe av forskjellige kvinner som gjør forskjellige valg for familiene sine og seg selv. Og de er ikke lenger like opptatt av å dele.

Jeg var aldri en usikker mamma, og jeg har ikke blitt det nå heller. Jeg vet fortsatt hva jeg står for og hva som fungerer her hjemme. Men verden har blitt større. Det handler ikke lenger bare om hva som skjer i hjemmets lune sofakrok. Det handler i stadig større grad om hva som skjer der ute – blant venner, på skolen og på fritidsaktiviteter. Det handler i stadig større grad om andre barn, som har blitt oppdratt på andre måter, av noen andre som man kanskje ikke lenger har like god kontakt med.

Derfor ble jeg så glad når Anja bestemte seg for å gjøre dette til en hel fokusuke på bloggen sin. Denne uka blogger hun nemlig om det å være mamma til store barn. Og det hun har skrevet så langt, er så godt og varmt skrevet at jeg bare vil anbefale alle mine lesere om å ta seg en tur dit inn. I dag skriver hun om at det er en lang vei til selvrealisering. Les og kos deg! 🙂

 

Følg meg på Facebook og Bloglovin også, så blir jeg glad! 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

3 Comment

 1. Jeg har ikke så store barn enda, men merker på det eldstemann snart 8 år, at det er vitkig med det som skjer utenfor hjemmet. Som du også skriver. Nå er det kompiser, trening og uteaktiviteter. Det gjelder å henge med for meg som mamma og ha en åpen dialog. Jeg syns også Anja har skrevet veldig godt om fokuset på store barn. Spennende å lese for meg også, om hva som venter.

  God kveld til deg!
  Klem!

 2. Louise says: Svar

  Jeg digger også Anjas innlegg om temaet. I dag har jeg og 10-åring diskutert mensen, puberteten, bind, prevensjon og sex. Ja, til åpenhet fra tidlig alder. Men det er mere utfordrende å være mamma til en 10-åring enn en baby – det er helt sikkert!
  Louise postet nylig…Kult servise til småtroll!My Profile

 3. Tusen takk for gode ord, ble skikkelig varm i hjertet mitt (også av kommentarene).
  Avdelingholt/ Anja Holt postet nylig…Det er ikke bare elendighet (Fokusuke – Store Barn)My Profile

Legg igjen en kommentar

CommentLuv badge