Hvordan du begynner med yoga hjemme

Det er lørdags formiddag, og jeg hadde egentlig meldt meg på en yogatime klokka 11 i dag. Det var bare det at jeg forsov meg, utrolig nok. Jeg hadde jo bare sovet omtrent 11 timer, så det er jo slett ikke rart jeg ikke våknet av meg selv… Men ok. Kanskje jeg trengte søvn mer enn yoga akkurat da. Yoga handler jo mye om å lytte til kroppen og gi den det den trenger.

Det betyr at det blir en rolig dag i dag for meg. Avkommet er hos faren sin, og jeg må egentlig bare ut en liten tur i butikken i løpet av dagen. Ellers blir det fortsatt avslapning hjemme. Og en yogaøkt når kroppen er litt mer klar for det.

Så jeg ville bare benytte anledningen til å fortelle deg hvordan du også kan gi deg selv en yogaøkt hjemme i dag, helt gratis og helt uten stress.

Det første du må vite, er hva du vil ha ut av det. Hvilken yogatype du skal velge, for det er mange. Jeg kan gjøre valget veldig enkelt for deg nå: Hvis du trenger styrke og stabilitet i dag, så velger du Ashtanga. Hvis du trenger dyp avslapning, utstrekking av stive muskler, og harmoni, så velger du Yin.

Velger du Ashtanga, så trenger du en yogamatte eller et annet underlag som gir deg godt fot- og håndfeste. Og kanskje et belte eller et hoppetau eller noe tilsvarende. Og et teppe.

Velger du Yin, så trenger du en yogamatte eller et teppe å sitte på, puter, en såkalt bolster hvis du har, og litt rolig musikk som gir deg ro (la meg for eksempel anbefale Spotifys Peace-liste om du ikke allerede har en rolig spilleliste klar).

Ashtanga er en fast serie med øvelser du gjør, i den samme rekkefølgen hver gang. Det er således en nobrainer sånn sett, selv om den er fysisk krevende og gjør at du virkelig må fokusere på hvordan du utfører øvelsene. Det er de «vanlige» reglene som gjelder: Pass på at du har leddene i linje og at du har kontrollen. Ikke la albuene dine stikke ut til siden når du går ned i planke, for eksempel (jeg lærte dette på den harde måten, og kunne ikke bære handleposer på et halvt år etter å ha gjort det feil mange nok ganger). Pass på at nakken din er avslappet i Down Dog. Pass på at du beholder evnen til å puste rolig og uanstrengt – holder du pusten, har du gått for langt. Ikke bøy deg med krum rygg, pass på at du forlenger på innpust og går ned på utpust.

Du kan sette på denne YouTube-videoen, så får du en times introdusering som egner seg godt for nybegynnere.

 

Om du derimot velger Yin yoga i dag, så står du mye friere. Det kan være veldig bra om du vet hva kroppen din trenger og hvilke øvelser som er akkurat riktige akkurat i dag, men om det er første gang du gjør det, så kan det være litt mer forvirrende. Det finnes hjelp på YouTube her også, i mange forskjellige variasjoner, som kan hjelpe deg i gang. Du kan begynne med dem, og la deg selv bli kjent med både øvelsene og hvordan kroppen din fungerer.

Et viktig element i Yin yoga, er at man blir lenge i hver posisjon. Det kan være vanvittig deilig når man først klarer å gi slipp og la tankene roe seg, men det kan også være vanskelig om man er stuck i stressmodus i hodet. Ikke gi opp om du begynner å stresse med at det er kjedelig og at kroppen din VIL aktivitet. Bare pust. Rolig. Inn og ut. Og gi slipp på det. Det er akkurat det du trenger å gjøre da.

Kanskje du finner øvelser som kjennes absolutt helt riktige for deg, og kanskje du finner noen som virkelig gjør deg frustrert og direkte pissed off. Her er cluet, dog: Yin yoga-teorien sier at vi ofte bærer med oss undertrykte følelser og stress i musklene, sånn at når du strekker dem ut, så vil du også frigjøre en hel del grums i psyken din. Derfor er det lurt å forbli i de posisjonene som trigger de negative følelsene, og bare puste seg gjennom dem. Og det er disse øvelsene du trenger å jobbe mest med om du etterhvert lager ditt eget hjemmeprogram – sammen med de som kjennes helt absolutt riktige ut, selvsagt.

Om du trenger en video for å gi deg en idé om hvor du skal begynne, så kan du sette på denne videoen:

 

Putene bruker du til å hvile på i øvelsene, for å være mest mulig komfortabel og slappe mest mulig av. Teppet pakker du deg inn i, for å holde deg god og varm.

Ideelt sett bør en yogapraksis bestå av begge deler; både aktiv Asthanga-type yoga, og avslappende Yin-type yoga. Vi trenger begge deler, i balanse. Selv har jeg en forkjærlighet for Yin-type yoga, og jeg har en kropp som nå ser deretter ut. Den er veldig myk, men også veldig slapp. Og jeg kjenner andre som har det nøyaktig motsatt: De har en forkjærlighet for aktiv Ashtanga-type yoga, og er sterke og tonede, men samtidig anspente og …vel, stive blir et feil ord, siden yoga gjør en myk uansett, men det er fullt mulig å overdrive og presse det for hardt. Avslapningsdelen er veldig, veldig viktig.

Men da har du i alle fall fått to mulige veier å gå i dag, om du har lyst til å gjøre litt yoga hjemme.

Her er det helt garantert en Yin yoga-dag. Kanskje kombinert med å lese yndlingsboka mi. Og drikke te.

Og fortell meg gjerne om du prøver noe av dette, og hva du syntes!

Photo by Felixe

Følg meg på Facebook og Bloglovin også, så blir jeg glad! 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

5 Comment

 1. Abelone says: Svar

  Takk for tipsene! Tenker stadig at jeg skulle gjort noe yoga hjemme, men når jeg begynte å lete etter noen videoer på YouTube ble jeg bare satt ut over hvor mange det har. Hvordan velge en liksom. Men nå som jeg har fått en anbefaling kanskje jeg klarer å gjennomføre. Da blir det en yin her også

 2. Tusen takk for tips!
  Jeg trente yoga tidligere, da jeg jobbet på Elixia, men har faktisk ikke en gang tenkt tanken på at jeg kna gjøre det hjemme! 🙈

  Nå har jeg igjen unnskyldning lenger..
  God helg!

 3. Jeg vurderer stadig å prøve meg. Jeg har et yoga program liggende faktisk. Kanskje jeg skulle prøve det når ungene er i seng i kveld 🙂
  Fru Jacobsen (@frujacobsenno) postet nylig…7 Morsdagsgaver på tampen, som hun vil elskeMy Profile

 4. Jeg kjenner at Yin er mer enn innafor, minn meg på dette i kveld!!!! Sånn rundt 21!
  Avdelingholt/ Anja Holt postet nylig…Dyp avspenning hos «Bare flyt»My Profile

 5. Takk for tips, jeg har forsøkt flere videosnutter fra youtube om yoga i 2017, – og så godt med noen tips.
  Nann Karin postet nylig…Stjernepunkter #3 på morsdagenMy Profile

Legg igjen en kommentar

CommentLuv badge